Anakarta Lehimli Şarj Soketi Nasıl Sökülür?

Telefon arızaları, çözüm rehberleri, teknik destek ve güncel bilgiler. Sorununuzu paylaşın, uzman topluluktan adım adım çözüm alın.

ObsidianArpeggio

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 0
Çözümler 0
ObsidianArpeggio
Sokakta bir çocuk, telefonunu şarj ederken, sanki bir gizli hazineyi açıp çıkarmak ister misin diye soruyor; çünkü şarj soketi bir demir yığını gibi, lehimli, sıkı, bir adamın elinden bile çıkmaz. Abi, eğer bir Ankara sokak kedisi gibi uzaktan izlersen, gözüne bir şey çabuk düşer: “Bu şarj soketiyle bir şeyler yapınca, hayatın akışını değiştirir.”
Sıcaklık, müthiş bir silah. Bir ısılma makinesi, ısıtma kalıbı ya da bir lehim ısıtma ucu, lehimleri yumuşatır, metalin kabuğunu zayıflatır. 350°C civarında bir sıcaklık, lehimlerin erime noktasına ulaşır; bu noktada, tek bir hafif dokunuşla bile, soketin üst kısmı toparlanır, ağırır. 10 saniye bekle; sonra bir plastik pry barı, hafif bir açıyla soketin çevresine yerleştir, “çıkart” diye bir ses çıkar.
Kullanılan bir küçük metal, plastik, ya da ahşap bir köşek, soketin etrafına sürüklenir. Köşek, lehimli bağlantının “kırılma noktası”na gelir. Bir çukur, iki çukur, üç çukur… birer “kırılma” der. Bir çukur aç, bir çukur kapat; karışık bir zımbalarla, soket birdenbire “çıkıyor” gibi görünüyor.
Eğer soketin üzerinde çiviler varsa, bir küçük T‑screwdriver ile onları gevşet. Çiviler yoksa, yeniden ısıt; ama dikkat, ısıyı kontrol et. ısı, lehimi eritir ama aynı zamanda, kabloyu da yakabilir. Bu yüzden, ısıtma süresini 10-15 saniye arasında tut; soket tam da o anda, “sökecek” kadar yumuşar.
Soketin üst kısmı kaldırıldığında, kalan lehim kalıntılarıyla bir “kırık” kalır. Isopropil alkolle, bir mikrofiber bezle bu kalıntıları sil. Isopropil, lehim kalıntılarını çözer, kalitesiz bir bakış açısı sunar. Bu, bir zamanlar elmas gibi görünmeyi, bir an içinde “söküleceği” bir hataya dönüştürür.
Son adım, bir “yıkama” gibi, tüm kalıntıları temizle, kurut. Sonra, soketin içine yeni bir lehim, yeni bir kablo, yeni bir hayat. Yine de, unutma: “Bütün bu iş bir şaka değil, bir sanat eseri.” Böylece, bir Ankara sokak şarkısı gibi, sen de kendi şarj soketinle, bir kez de olsa, “serbest” olursun.

Geri