Arka Planda Çalışan Uygulamalar Nasıl Kapatılır?

Telefon arızaları, çözüm rehberleri, teknik destek ve güncel bilgiler. Sorununuzu paylaşın, uzman topluluktan adım adım çözüm alın.

TealAgate

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 0
Çözümler 0
TealAgate
Arka plan uygulamaları, cihazınızın performansını etkileyen görünmeyen bir güç kaynağıdır. Bilgisayarınızda, akıllı telefonunuzda ya da tabletinizde sürekli çalışan bu işlemler, işlemci, bellek ve pil ömrünü tüketir. Cihazınızın hızını düşürürken aynı zamanda veri trafiğini de artırır; bu da internet kullanımı sırasında yavaşlamalara neden olabilir. Ne kadar çok uygulama arka planda çalışıyorsa, o kadar fazla kaynak tüketilir ve kullanıcı deneyimi olumsuz etkilenir.

Bu nedenle, arka plan uygulamalarını etkili bir şekilde yönetmek hem sistem performansını hem de enerji verimliliğini artırır. Modern işletim sistemleri, bu işlemleri kontrol etmek için çeşitli araçlar sunar, ancak çoğu kullanıcı bu araçları tam olarak kullanmayı bilmez. Arka plan uygulamalarının kapatılması, cihazınızın yanıt süresini hızlandırır, pil ömrünü uzatır ve gereksiz veri kullanımını azaltır.

Arka plan uygulamalarını kapatmak, cihazınızda akıllı bir bakım stratejisi oluşturmanın ilk adımıdır. Bu süreç, hangi uygulamaların gerçekten çalışması gerektiğini ve hangilerinin kapatılabileceğini belirlemekle başlar. Aşağıdaki rehber, bu süreçte size adım adım yardımcı olacak, işletim sistemine özgü yöntemleri ve genel ipuçlarını sunacaktır.

Temel Kavramlar ve Tanım​

Arka plan uygulamaları, bir cihazın ana ekranında veya uygulama çubuğunda aktif olarak görüntülenmeyen fakat işletim sisteminin çekirdeği tarafından çalıştırılan işlemlerdir. Bu işlemler, sistem güncellemeleri, senkronizasyon, bildirimler, otomatik arka plan veri indirme gibi görevleri yerine getirir. Çoğu zaman, kullanıcıların farkında olmadığı bu işlemler, cihazın kaynaklarını tüketir. Arka plan uygulamalarını kapatmak, çalıştırılan bu işlemlerin sayısını azaltır ve sistem kaynaklarını serbest bırakır.

İşletim sistemleri, arka plan işlemlerini yönetmek için farklı terminolojiler kullanır. Windows'ta “Arka Plan Uygulamaları” veya “Background Apps” olarak, macOS'ta “Arka Plan İşlemleri” veya “Background Processes” olarak adlandırılır. Linux dağıtımlarında ise “Systemd servisleri” veya “init.d” scriptleri bu rolü üstlenir. Her sistem, bu işlemleri kontrol etmek için kendi yerleşik araçlarını sağlar; ancak kullanıcıların bu araçları etkin bir şekilde kullanabilmesi için temel kavramları kavramaları gerekir.

Arka plan uygulamalarının kapatılması, sadece sistem performansını artırmakla kalmaz; aynı zamanda veri gizliliğini korur ve pil ömrünü uzatır. Örneğin, bir sosyal medya uygulamasının sürekli olarak yeni bildirimleri kontrol etmesi, veri kullanımını artırır ve bataryayı hızla tükenmesine sebep olur. Bu nedenle, arka plan uygulamalarını izlemek ve gereksiz olanları kapatmak, cihaz sağlığını korumak için kritik bir adımdır.

Sistem Çalışma Yöntemleri​

İşletim sistemleri, arka plan uygulamalarını yönetmek için farklı mekanizmalar sunar. Windows 10 ve 11, “Ayarlar > Gizlilik > Arka Plan Uygulamaları” menüsü üzerinden kullanıcıların uygulamaları tek tek kapatmasına izin verir. Burada, her uygulamanın arka planda çalışıp çalışmadığı açıkça gösterilir ve kullanıcı bunu manuel olarak devre dışı bırakabilir.

macOS, “Sistem Tercihleri > Güç Tasarrufu” bölümünde “Arka Plan uygulamalarını durdur” seçeneği sunar. Bu seçenek, pil ömrünü uzatmak amacıyla arka planda çalışmayı önler ancak bazı uygulamaların düzgün çalışması için gereklidir. Linux dağıtımlarında ise “systemctl list-units --type=service” komutu ile çalışan servisleri görüntüleyebilir ve “systemctl stop <servis>” ile kapatabilirsiniz.

Windows 10/11 Arka Plan Uygulama Yönetimi​

Windows 10 ve 11’de, “Ayarlar > Gizlilik > Arka Plan Uygulamaları” sekmesi altında her uygulamanın arka planda çalışıp çalışmadığı listelenir. Kullanıcı, bu listeden tek tek uygulamaları kapatabilir veya “Tümünü Kapat” düğmesiyle tüm arka plan uygulamalarını devre dışı bırakabilir. Ancak, bazı sistem bileşenleri (örneğin Windows Defender, Cortana) bu sekmeden kapatılamaz; bu nedenle cihazın güvenliği için gerekli olan uygulamaların kapatılmadığından emin olmak gerekir.

Windows 10’da “Görev Yöneticisi” de arka plan uygulamalarını görmek mümkündür. “Detaylar” sekmesi altında çalışan tüm süreçler listelenir. “İşlem Sonlandır” seçeneğiyle belirli bir uygulamayı hemen sonlandırmak, kaynak kullanımını anlık olarak düşürür. Ancak, bu yöntemle sistem kritik süreçleri sonlandırmak, donanımın çökmesine yol açabilir.

Android Arka Plan İşlem Kontrolü​

Android işletim sisteminde, “Ayarlar > Uygulamalar” bölümünden her uygulamanın “İşlemler” sekmesini görebilirsiniz. Burada “Arka Plan Sınırlama” seçeneği bulunur; bu seçenek aktif olduğunda, uygulama yalnızca ön planda çalışırken veri erişimine izin verir. “Arka Plan Sınırlama”ni devre dışı bırakmak, uygulamanın her zaman veri senkronizasyonu yapmasına olanak tanır, ancak pil tüketimini artırır.

Son Android sürümlerinde “Uygulama İzinleri” menüsü altında “Günlük Veri Kullanımı” ve “Pil Kullanımı” gibi istatistikler bulunur. Bu sayede hangi uygulamanın ne kadar veri ve pil tükettiği anlık olarak görebilir ve buna göre karar verebilirsiniz.

iOS Arka Plan Uygulama Yönetimi​

iOS, “Ayarlar > Genel > Arka Plan Uygulama Yenileme” seçeneği ile kullanıcıların hangi uygulamaların arka planda güncellenebileceğini belirlemesine izin verir. Bu seçenek, uygulama listesindeki her birinin yanındaki kaydırıcı ile kontrol edilir. “Arka Plan Uygulama Yenileme”yi tamamen kapatmak, pil ömrünü uzatır fakat bazı uygulamaların zamanında bildirim göndermesini engeller.

iOS ayrıca “Gelişmiş” bölümünde “Önceden Yüklenmiş Uygulamalar” seçeneği ile cihazda önceden yüklenmiş ama kullanılmayan uygulamaların silinmesini sağlar. Bu, hem depolama alanını hem de arka plan işlemlerini azaltır.

Linux Sistem Servislerinin Yönetimi​

Linux işletim sistemlerinde, “systemd” ile yönetilen servisler, başlatıldığında otomatik olarak arka planda çalışır. “systemctl status <servis>” komutu ile servis durumunu görebilir ve “systemctl disable <servis>” komutu ile servisleri başlatma listesinden kaldırabilirsiniz.

Bir diğer yöntem, “cron” zamanlanmış görevleri kontrol etmektir. “crontab -l” komutu ile kullanıcı bazlı cron görevleri listelenir. Gereksiz cron görevleri “crontab -r” ile silinebilir.

Tarayıcı Eklentileri ve Arka Plan Uygulamaları​

Web tarayıcıları da arka plan uygulamaları olarak kabul edilebilir. Örneğin, Chrome’da “Ayarlar > Gizlilik ve Güvenlik > Site Ayarları > Arka Plan” sekmesi altında “Arka Plan Çalışan Uygulamalar” seçeneği bulunur. Bu ayar, web sitelerinin ve uzantıların arka planda çalışan özelliklerini kontrol eder.

Firefox, “Ayarlar > Gizlilik ve Güvenlik > Çekirdek” altında “Arka Plan Çalışan Bağlantılar” seçeneğini sunar. Bu seçenek, tarayıcı penceresi kapatıldığında bile belirli işlemlerin devam etmesine izin verir.

Uzman Önerileri ve İpuçları​

- İşletim Sistemi Güncellemelerini Takip Edin: En son sürüm, arka plan uygulamalarını daha verimli yönetir.
- Kullanılmayan Uygulamaları Kaldırın: Yüksek pil tüketen uygulamaları cihazınızdan silmek kaynakları açar.
- Pil Sağlığı Kontrolleri Yapın: Pilinizin sağlığını izlemek, arka plan uygulamalarının pil tüketimini kontrol etmenize yardımcı olur.
- Veri Tüketim Sınırı Belirleyin: Mobil veri kullanıyorsanız, “Veri Kullanımı” menüsünde sınırlar koyun.
- Arka Plan Bildirimlerini Kısıtlayın: Sadece önemli uygulamalara bildirim izni verin.
- VPN Kullanımı: Bazı VPN’ler arka planda veri izleme yapar; güvenilir bir VPN seçin.
- Sistem Kaynak İzleyicisini Kullanın: CPU, bellek ve disk kullanımını anlık izleyerek gereksiz uygulamaları tespit edin.
- Yedekleme Çalışmalarını Zamanlayın: Otomatik yedeklemeleri gece saatlerine aktararak gün içinde kaynak kullanımını azaltın.
- Güç Tasarruf Modunu Etkinleştirin: Özellikle mobil cihazlarda, güç tasarruf modu arka plan uygulamalarını sınırlar.
- Güvenlik Duvarı Kuralları Oluşturun: Belirli uygulamaların internete erişimini kısıtlayarak veri kullanımını kontrol edin.

Sıkça Sorulan Sorular​

Arka plan uygulamaları neden cihazımı yavaşlatır?​

Çalışan uygulamalar CPU, bellek ve disk kaynaklarını tüketir. Bu kaynakların kısıtlanması, cihazın yanıt süresini artırır ve yavaşlamaya neden olur.

Hangi uygulamaları arka planda kapatmalıyım?​

Genellikle sosyal medya, oyun, video akış ve otomatik senkronizasyon uygulamaları yüksek kaynak tüketir. Öncelikle bu kategorilere göz atın.

Arka plan uygulamalarını kapatmak pil ömrünü ne kadar uzatır?​

Veri kaynağına bağlı olarak, kapatılan uygulamaların pil tüketimi %10–30 arasında değişebilir.

Windows 10’da “Arka Plan Uygulama” seçeneği devre dışı bırakılabilir mi?​

Evet, “Ayarlar > Gizlilik > Arka Plan Uygulamaları” menüsünden tüm uygulamaları kapatabilirsiniz.

Android’de hangi izinleri arka plan uygulamalarına vermeliyim?​

Sadece gerektiğinde “Konum”, “İletişim” ve “İnternet” izinleri verin; arka plan veri erişimini sınırlayın.

iOS cihazıma arka plan uygulamaları ekleyebilir miyim?​

iOS, yeni uygulamalar eklenince otomatik olarak arka plan izinleri sorar. “Arka Plan Uygulama Yenileme” ayarını kontrol edin.

Sonuç​

Arka plan uygulamaları, cihazınızın performansı ve pil ömrü üzerinde doğrudan etkiye sahip olan görünmeyen süreçlerdir. Doğru yönetim, hem sistem kaynaklarını optimize eder hem de veri kullanımını kontrol altına alır. İşletim sisteminizin yerleşik araçlarını kullanarak ve uzman önerilerini uygulayarak, cihazınızın performansını en üst seviyeye çıkarabilir ve günlük kullanım deneyiminizi iyileştirebilirsiniz. Bu rehberde anlatılan adımları izleyerek arka plan uygulamalarını etkili bir şekilde kapatmak, cihazınızın sağlıklı ve hızlı çalışmasını sağlamanın temel yoludur.

Geri