Ekran Değişimi Öncesinde Hangi Testler Uygulanmalı?

Telefon arızaları, çözüm rehberleri, teknik destek ve güncel bilgiler. Sorununuzu paylaşın, uzman topluluktan adım adım çözüm alın.

TurquoiseRhythm

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 0
Çözümler 0
TurquoiseRhythm
Ekran değişimi düşünürken, “nasıl bir test yapmalı?” diye sorabiliyorsun. İlk adım, panelin yanıt süresini ölçmek; eski ekranın tepki süresi 100 ms mi, yeni ekranın 30 ms mi? Tek bir tıklama bile fark yaratabilir, değil mi? Bu test, kullanıcı deneyiminin temel taşlarından biri.

Görüntü kalitesi konusuna gelirsek, kontrast oranı ve renk doğruluğu testleri şart. 1:1000 kontrast, 99% sRGB kapsamı… Bu rakamlar, bir fotoğrafçı için renk kalibrasyonuna benzer. Eğer ekranın HDR desteği var ise, dinamik aralığı da incelemek gerek. “Abi, renkler gerçek mi?” diye sorabilirsin, ama yanıtı ölçümle bul.

Panel tipi farkı da göz ardı edilmez. IPS, VA, OLED… Her biri farklı yanıt süresi, renk gamı ve parlaklık sunar. Çevresel ışık koşullarında test yaparak, “güneş ışığı altında bile rahat okunur mu?” sorusuna cevap bulabilirsin. Yani, sadece teknik spec’lere bakmak yetmez.

Enerji tüketimi de testlerden biri olmalı. Özellikle dizüstü kullanıcıları için batarya ömrü kritik. “Yeni ekran, eskiyine göre 20% daha fazla enerji tüketir mi?” sorusunun cevabını, watt ölçümüyle öğrenirsin. Biraz kısacık bir test ile, uzun süreli kullanımda farkı görebilirsin.

Son olarak, fiziksel dayanıklılık testlerine değinmek gerek. Darbelere karşı dayanıklılığı, çizilme direncini gözlemlemek için, hafif bir damga testini deneyebilirsin. “Billahi, ekran gerçekten sağlam mı?” diye soracak olursun, ama çarpanla birlikte yanıtı netleşir. Bu test, uzun vadede kullanıcı memnuniyetini belirleyen bir diğer kritik unsur.

Geri