Face ID Bileşenleri Onarımı

Telefon arızaları, çözüm rehberleri, teknik destek ve güncel bilgiler. Sorununuzu paylaşın, uzman topluluktan adım adım çözüm alın.

ObsidianArpeggio

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 0
Çözümler 0
ObsidianArpeggio
O çentiğin içinde aslında kocaman bir dünya var abi, minnacık bir alana sıkıştırılmış onlarca bileşen... Nokta projektörü dediğin şey tam 30 binden fazla kızılötesi nokta fırlatıyor suratına, bunların her biri ayrı bir koordinat, ayrı bir derinlik bilgisi taşıyor. Yani telefon seni tanımıyor aslında, senin yüzünün üç boyutlu haritasını çıkarıyor vallahi billahi.

Şimdi bu nokta projektörü gidince ne oluyor? İşte o zaman işler karışıyor... Flood illuminator var bir de, karanlıkta bile yüzünü görebilmek için kızılötesi ışık döşüyor ortama. O olmazsa gece vakti telefon yüzünü göremez, kör bir adam gibi el yordamıyla seni aramaya çalışır. Ya bir de kızılötesi kamera var, o projektörün gönderdiği noktaları okuyor, işliyor, beynine gönderiyor.

Bir arkadaş diyor ki "benim Face ID bozuldu çok basit" diye... Vallahi basit değil, o minnacık kılıfın altında dört beş farklı esnek kablo, incecik lehim noktaları, polarize filtreler falan uğraşıyor duruyor. Çoğu tamirci elini bile sürmez bu işe çünkü orijinal nokta projektörü bulamazsın, yan sanayi yok denecek kadar az.

Geçen bir cihaz geldi, flood illuminator çalışmıyor, parça hiç yok... Yapılır mı? Yapılır aslında ama uğraşırsan, başka bir anakarttan sökme, aynı seri numarası grubuna ait olması lazım, yoksa yazılım kabul etmez. Apple'ın bu işi sıkı tuttuğu bir gerçek
O yüzden diyorum ki, elindeki telefonun TrueDepth kamerasına iyi bak, tozlanmasın, çizilmesin, darbe almasın... Bir kere gitti mi, kolay kolay geri gelmiyor. Hele ki su alırsa, işte o zaman vay haline... Nokta projektörünün üzerindeki mercek buğulanır, flood illuminator'un kızılötesi ışığı dağılır, kamera bulanık görür... Sonuç mu? "Face ID kullanılamıyor" yazısıyla baş başa kalırsın.

Bir de şu var: anakart üzerindeki flex kablolar... İncecik, kırılgan, herhangi bir darbede kopmaya hazır. Tamir sırasında bir anlık dikkatsizlik, lehimin yanlış yere akması, tüm modülü çöpe atmana sebep olur. Vallahi ben gördüm, bir arkadaş kendi kendine yapayım derken hem nokta projektörünü hem de kızılötesi kamerayı komple mahvetti. Sonra gitti orijinal parça aradı, bulamadı, telefonu sattı indirimli fiyattan.

Peki çözüm ne abi? Çözüm şu: eğer bir tamirciye gideceksen, mutlaka seri numarası eşleşen bir yedek parça kullanıp kullanmadığını sor. Yoksa yazılımsal kalibrasyon tutmaz, Face ID asla çalışmaz. Kalibrasyon işlemi de ayrı bir dert... Apple'ın kendi cihazlarında bile bazen iki üç kez denemek gerekiyor. Hadi bakalım kolay gelsin, işin içinde bir de yazılım güncellemesi var, bazen iOS güncellemesi bile çözer bu işi, ama çoğu zaman çözmüyor işte...

Geri