Flex Kablo Değişimi

Telefon arızaları, çözüm rehberleri, teknik destek ve güncel bilgiler. Sorununuzu paylaşın, uzman topluluktan adım adım çözüm alın.

TurquoiseRhythm

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 0
Çözümler 0
TurquoiseRhythm
İşin içine bir kez girdin mi, çıkışı yok. Sabah işe giderken aklımda tek bir şey vardı; garajdaki o eski flex, sağolsun, yıllardır bana hizmet ediyordu ama o gün kablosunun hali içimi acıttı. Dışındaki lastik, bir yerinden sıyrılmış, altından bakır teller pırıl pırıl görünüyordu. O an anladım ki bu işi ertelemek, evdeki sigortaları kumar oynamakla eşdeğer, vallahi de billahi de öyle.

Şimdi oturup da size "kablo değişimi şu adımlardan oluşur" gibi ders kitabı cümleleri kurmayacağım, o işi zaten herkes yapıyor. Ben size o garajın soğuk betonunda, elimde tornavida, dizlerimin üstünde yaşadığım o yarım saatlik macerayı anlatacağım ki siz de aynı hataya düşmeyin. Önce şu eski kabloyu sökmek var ya, işte asıl mesele orada başlıyor, çünkü sökme işlemi sandığınız kadar basit değil, hele ki o plastik aksamı kırmamak için uğraşırsanız.

Kullanıcı olarak benim en büyük dertlerimden biri, o kablonun gövdeye girdiği yer. O plastik burç, yılların getirdiği ısı ve titreşimle sanki metale yapışmış gibi oluyor. Abi, inan bana, o burcu sökerken insanın canı yanıyor, çünkü zorladığın an o incecik plastik çatlayıveriyor ve sonra bakıyorsun ki elinde dandik bir parça kalmış. Bu yüzden ilk tavsiyem şu; işe başlamadan önce o bölgeye biraz silikon sprey sık, beş dakika bekle, sonra öyle dene.

Gelelim kablo seçimine, bu işin en kritik noktası burası. Aletinden çıkan eski kabloyu kesip bakın, üzerinde ne yazıyor, kaç damarlı, hangi kesitte? Bunu bilmeden gidip kendine göre kalın bir kablo alırsan, o flexin içine sığdırmaya çalışırken terlersin. İnce alırsan da, kaynak zamanı ısınıp yangın çıkarabilirsin, o ayrı dava. En doğrusu, elindeki parçayı alıp elektrikçiye göstermek ve birebir aynısını istemek; yoksa benim gibi iki kez gidip gelirsin.

Kablo bağlantılarını yaparken dikkat etmeniz gereken o küçük vida, aslında her şeyin anahtarı. O vidayı ne çok sıkıp dişlerini sıyırın ne de gevşek bırakıp ark yaptırın. İki teli birbirine denk getirdiğinizde, içimden "bu kadar basit miymiş" diye geçirdim ama işin püf noktası o bağlantı noktasını iyice izole etmekte saklı, bakır tellerin birbirine değdiği anı düşünün, gerisini siz tahmin edin...

Garajda o an, bir makineyi ilk kez doğurmuş gibi hissettim; gözümde büyüyen iş, aslında on dakikalık bir işlemdi ama yaşadığım o tedirginlik, insana yılların tecrübesini unutturuyor. Sıra gelmişti o iki ucu birbirine bağlamaya, işte tam burada sizlere en önemli tavsiyemi vereceğim; klemens kullanın, sakın ha bantla idare etmeye kalkmayın çünkü o bant, söküp taktıkça kayıyor ve en ummadığınız anda topraklama telleri birbirine değiveriyor.

Klemensten sonra devreye giren asıl kahraman ise, o incecik shrink makaron. Makaronu geçirmeden önce kabloyu bağlarsanız, işte o zaman gerçek bir cehennem azabı başlıyor, çünkü o daracık alanda makaronu gezdirmek, ipi iğneye takmaktan bile zor. Hele benim gibi eli kolu biraz iri olan biriyseniz, o makaronla beş dakika boğuşup sonunda pes edip "bant yeter" dediğiniz an, o işin bittiği an değil aslında felaketin başladığı an...

Ama asıl sürpriz, o plastik burcu yerine takarken ortaya çıkıyor. Sökerken kırmamak için gösterdiğiniz özen, takarken tam tersine dönüyor; o burç, kabloyu kavradığı anda öyle bir sıkışıyor ki, yanlış konumlandırdığınızı fark ettiğinizde artık çok geç oluyor. Ben o an yaşadığım sinirle bir an aleti duvara fırlatmayı düşündüm, abi vallahi, ama sonra derin bir nefes alıp o plastik parçayı ustura gibi keskin bir tornavidayla nazikçe kurtardım.

Söküp takmanın en can alıcı noktası, aslında kablonun içindeki üç damarın renklerine takıntılı derecede sadık kalmak. Sarı-yeşil topraklama, mavi nötr, kahverengi faz... bu sıralamayı bir kez şaşırdınız mı, alet çalışır ama içinizdeki o şüphe, o "acaba ters mi bağladım" hissi sizi kemirir. Benim aletim tam çalıştı, rahatladım, ama diyorum ki siz yine de bağlantıyı bitirdikten sonra bir kez daha kontrol edin, çünkü o son kontrol sırasında fark ettiğim bir vida gevşekliği vardı ki, düşünsenize aleti çalıştırıp da o vidanın ark yaptığını görmek...

Neyse ki hikayem mutlu sonla bitti, o flexi tekrar prize taktığımda motorun sesi, benim için bir senfoniden bile güzeldi. İnsanın kendi emeği olan bir şeyin çalıştığını görmesi, işte o an tüm o ter ve küfürlere değiyor. Şimdi size diyorum ki, bu işi yapacaksanız eğer, sabah erkenden kalkıp aceleyle değil, günün sonunda sakin kafayla yapın; çünkü acele eden her usta, sonunda ya bir vida kaybeder ya da bir kablo ucunu yanlış keser, ben ikisini de yaşadım, ikisini de...

O garaj kapısını kapatırken elimdeki o eski, yıpranmış kabloya baktım; yıllarca benimle çalıştı, tozlu şantiyelerde, nemli bodrumlarda... Onu o gün çöpe atmak, biraz eski bir dostu uğurlamak gibi hissettirdi. Ama inanın, yeni kablonun o pırıl pırıl hali, o tertemiz kesilmiş uçları görünce içim rahatladı ve "bu işi yapabildim" demenin verdiği o gurur, bütün yorgunluğumu aldı.

Sizlere son sözüm şu; bu işi yapacaksanız eğer, güvenlikten asla ödün vermeyin ve şu topraklama hattını asla ihmal etmeyin, çünkü o hat olmadan alet çalışır ama siz o aleti kullandığınız her an, o incecik bir kaçak akımın sizi bulabileceği ihtimalini kafanızda taşırsınız. Ben şimdi rahatım, çünkü biliyorum ki o flexin içindeki her bağlantı, benim ellerimden çıktı ve ben o bağlantıların arkasında durabilecek kadar eminim... Siz de kendi işinizden bu kadar emin olana kadar, o aleti prize takmayın derim.

Geri