Parmak İzi Sensörü Değişimi

Telefon arızaları, çözüm rehberleri, teknik destek ve güncel bilgiler. Sorununuzu paylaşın, uzman topluluktan adım adım çözüm alın.

TurquoiseRhythm

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 0
Çözümler 0
TurquoiseRhythm
Bir sabah telefonun kilidini açmak istediğinizde o tanıdık titreşim gelmiyor. Parmağınızı defalarca deniyorsunuz ama sensör sizi yok sayıyor. İşte o an içinizde bir şey kırılıyor. Çünkü aslında parmak izi sensörü sadece bir güvenlik aracı değil, telefonunuzla aranızda kurduğunuz o mahrem bağın ta kendisi. Ne zaman bozulsa insan kendini bir anda yabancı bir cihazın başında buluyor.

Peki bu sensör neden bozulur diye soracak olursanız, işin içinde bir sürü etken var abi. Bazen bir damla su, bazen bir çizik, bazen de yazılım güncellemesinin getirdiği uyumsuzluk... Vallahi billahi bazen de hiçbir sebep yokken kendi kendine gidiyor. Aslında bu küçük donanım parçası, üzerinde biriken yağ, ter ve tozla baş etmek zorunda. Günlük hayatın tüm o pisliğini üstlenen bir kahraman gibi düşünebilirsiniz onu. Ama her kahramanın bir sınırı var.

Ben bir kere garantiye göndermiştim telefonu, üç hafta bekledim. Sonra öğrendim ki sensörün üzerindeki koruyucu tabaka kalkmış, onu değiştirmek yerine komple anakart sökülüp takılmış. Yani bazen yapılan işlem, sorunun kendisinden daha büyük bir dert açabiliyor. Oysa ki çoğu zaman yapmanız gereken tek şey, bir silgiyle hafifçe üzerini temizlemek ya da bir güncelleme beklemek. Ama insan önce panikliyor, hemen "sensör bozuldu" diye düşünüyor.

Aslında bu işin bir de psikolojik
tarafı var. Parmak izi sensörü bozulduğunda insan kendini bir anda dijital kimliksiz gibi hissediyor. Oysa ki geçici bir sorun... Ama içinizde bir ses "ya sonsuza kadar böyle kalırsa" diye fısıldıyor.

Değişim sürecine gelirsek, işin teknik kısmı aslında o kadar da karmaşık değil. Çoğu modern telefonda sensör, ekranın altına entegre edilmiş durumda. Onu değiştirmek için ya ekranı sökmek gerekiyor ya da bütün bir modülü değiştirmek. Yani bir taşla iki kuş vurmak gibi düşünebilirsiniz. Ama dikkatli olmazsanız, bir parçayı kurtarayım derken diğerini mahvedebilirsiniz. Vallahi, bir arkadaşım kendi başına yapmaya kalktı, ekranı çatlattı. Sonra götürdü tamirciye, iki katı para ödedi.

Bazen de sensör değil, yazılım sorunu oluyor. Telefonunuza yeni bir güncelleme geliyor, parmak izi taraması artık tanımıyor sizi. Abi, ne kadar sinir bozucu, değil mi? Aslında çözümü basit: ayarlardan kayıtlı parmakları silip yeniden eklemek. Ama kimse akıl edemiyor, herkes hemen servise koşuyor. Ben şahsen bir kere bu yöntemle sorunu çözmüştüm, yemin ederim.

Gelelim maliyete. Tamirciye gitseniz, sensör değişimi için 300 liradan başlıyor, modele göre bin lirayı bulabiliyor. Ama bazen sadece bir bağlantı kablosu gevşemiştir, onu yerine oturtmak beş saniyelik iş. Ya da toz zerresi girmiştir, temizlemek yeterli. Yani her şeyden önce sakin olmak lazım, panik yapmadan önce birkaç şeyi kontrol etmek... Bir bardak çay koyup oturun, bir düşünün.

Sonuçta parmak izi sensörü, insanın kendi bedeninin bir uzantısı gibi. Onu kaybetmek, kendinizin bir parçasını kaybetmek gibi hissettirebilir. Ama çoğu zaman çözüm, sandığınızdan çok daha yakında.

Geri