Recovery Mode Ekranından Nasıl Çıkılır?

Telefon arızaları, çözüm rehberleri, teknik destek ve güncel bilgiler. Sorununuzu paylaşın, uzman topluluktan adım adım çözüm alın.

TealAgate

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 0
Çözümler 0
TealAgate
Recovery Mode, bir cihazın sistemine erişim sağlamak için kullanılan kritik bir moddur. Özellikle iOS cihazlarda, cihazın normal çalışma durumunda çöktüğü, güncellenemediği ya da donduğu durumlarda, bu moddan çıkış yapabilmek, kullanıcıların verilerini koruması ve cihazı yeniden hayata döndürmesi için hayati öneme sahiptir. Bu makale, Recovery Mode’un ne olduğu, tarihçesi, nasıl çalıştığı ve en yaygın çıkış yöntemlerini detaylı bir şekilde ele alacak. Ayrıca, kullanıcıların sıkça karşılaştığı hatalar, çözüm önerileri ve uzman tavsiyeleriyle, Recovery Mode’dan sorunsuz bir şekilde çıkış yapmanın adımlarını adım adım anlatacak.

Temel Kavramlar ve Tanım​

Recovery Mode, bir cihazın işletim sistemine doğrudan erişim sağlamasına izin veren, düşük seviyede çalışan bir başlatma modudur. iOS cihazlarda, iTunes (şimdiki adıyla Finder) veya Xcode gibi Apple yazılımları tarafından tanınır. Bu modda, cihazın normal kullanıcı arayüzü devre dışı bırakılır; sadece sistemin minimum bağımlılıkları yüklenir. Bu sayede, cihazın işletim sistemi bozulduğunda bile, kullanıcı veri kaybı yaşamadan cihazı sıfırlayabilir veya güncelleyebilir. Recovery Mode, cihazın “bootrom” adı verilen en alt seviyedeki donanım kontrol katmanında tanımlanır ve sadece fiziksel düğme kombinasyonlarıyla etkinleştirilebilir. Kullanıcılar Recovery Mode’da genellikle “iTunes ile eşleştir” seçeneğini görürler; bu, cihazın bir bilgisayara bağlandığında otomatik olarak tanımlanmasını sağlar. Recovery Mode’a girilmesi, cihazın donanımının ve yazılımının güvenli bir şekilde yönetilmesine olanak tanır, bu yüzden Apple ekosisteminde kritik bir özelliktir.

iOS Recovery Mode’unun Tarihçesi​

İlk iOS cihazları, 2007 yılında tanıtıldıktan sonra, “DFU” (Device Firmware Update) ve “Recovery Mode” kavramları, geliştiricilerin ve teknik destek ekiplerinin cihazların düşük seviyeli ayarlarını yönetebilmesi için ortaya çıktı. Başlangıçta, Apple, bu modları sadece teknik destek personeline açık tutuyordu. Ancak, iPhone 4’teki “Jailbreak” hareketlerinin artmasıyla, kullanıcılar kendi cihazlarını daha fazla kontrol etmek istedik. Bu talep, Apple’ın 2010’da “Recovery Mode”u tüketiciye sunmasına yol açtı. O dönemde Recovery Mode, sadece iTunes üzerinden cihazı sıfırlamak veya işletim sistemi sürümlerini güncellemek için kullanılıyordu. 2019 yılında iOS 13 ile birlikte, “Recovery Mode”un kullanıcı arayüzü daha sezgisel hale getirildi; “iTunes ile eşleştir” seçeneği yerine “iPhone’u iTunes ile eşleştir” gibi daha net bir ifade eklendi. Bu güncelleme, kullanıcıların moddan çıkış sürecini basitleştirirken, aynı zamanda güvenlik önlemlerini de artırdı. Günümüzde, iOS cihaz sahipleri, Recovery Mode’dan çıkarken aynı zamanda cihazlarının yedeklerini koruma ve veri güvenliğini sağlama konusunda daha fazla bilgiye sahiptir.

Recovery Mode’a Giriş Yöntemleri​

iOS cihazınızın modeline göre, Recovery Mode’a geçmek için farklı düğme kombinasyonları kullanılır. Örneğin, iPhone 8 ve sonrasında, “Ses Açma” ve “Ses Kısma” düğmelerini aynı anda basılı tutarken, “Güç” düğmesine de basarak cihazı Recovery Mode’a alabilirsiniz. iPhone 7 ve 7 Plus’da ise, “Ses Kısma” ve “Güç” düğmeleri aynı anda basılır. iPhone 6s ve önceki modellere ait cihazlarda, “Güç” ve “Ana Sayfa” düğmeleri birlikte kullanılır. iPad’lerde ise, “Ana Sayfa” ve “Güç” düğmeleri aynı anda basılır. Bu kombinasyonlar, cihazın ekranında “iTunes ile eşleştir” mesajı görünür. Kullanıcıların Recovery Mode’a girmeden önce, cihazın pilinin tamamen şarjlı olduğundan emin olmaları önerilir, çünkü düşük pil seviyeleri hatalı girişlere yol açabilir. Ayrıca, cihazın fiziksel düğmelerinde herhangi bir hasar olmadığından da emin olunmalıdır; değilse, Recovery Mode’a geçmek mümkün olmayabilir.

Recovery Mode’dan Çıkış Adımları​

Recovery Mode’dan çıkış yapmak, cihazın yeniden başlatılması ve normal işletim sistemi yüklenmesi sürecini içerir. İlk adım, cihazın bilgisayara bağlanmasıdır; bu noktada Finder veya iTunes otomatik olarak cihazı tanıyacaktır. Bilgisayarda “Cihazı Yeniden Başlat” seçeneği seçildiğinde, cihaz ekranında “iPhone’u Yeniden Başlat” mesajı görünür. Bu işlem, cihazın hafızasını temizler ve bootrom üzerinden işletim sistemi başlatır. Eğer cihaz hala yanıt vermiyorsa, “Cihazı Sıfırla” seçeneği seçilebilir; bu, iOS sürümünü yeniden yükler ve cihazı fabrika ayarlarına döndürür. Ancak, bu işlem cihazın tüm verilerini siler, bu yüzden yedekleme yapılmadıysa bu adım risklidir. Çıkış sürecinde, cihazın “Başlat” düğmesiyle manuel yeniden başlatma da mümkündür; bu, cihazın Recovery Mode’dan çıkmasını sağlar ancak işletim sistemi hatalıysa failover hataları oluşabilir. Son olarak, cihazın “Güç” düğmesine 10 saniye basılı tutarak zorla kapatılması ve ardından tekrar açılması, cihazı Recovery Mode’dan çıkarmak için bir başka yöntemdir.

Recovery Mode Kullanımında Karşılaşılan Yaygın Sorunlar​

Recovery Mode’da karşılaşılan en yaygın sorunlar arasında “Cihaz Tanınmıyor”, “iTunes ile Kayıtlı Değil” ve “Sistem Geliştirme Hataları” yer alır. “Cihaz Tanınmıyor” hatası, genellikle kablo sorunları veya bilgisayarın iTunes sürümünün eski olması nedeniyle ortaya çıkar. Bu durumda, USB kablosunu değiştirmek veya iTunes’u güncellemek çözüm olabilir. “iTunes ile Kayıtlı Değil” hatası, cihazın Apple’ın kayıtlı cihaz listesinde bulunmaması durumunda görül
[içerik]
“iTunes ile Kayıtlı Değil” hatası, cihazın Apple’ın kayıtlı cihaz listesinde bulunmaması durumunda görülür. Bu durumda, cihazın “Sanal” veya “Test” cihaz olarak sınıflandırılmış olması muhtemeldir; Apple’ın resmi destek hattı bu tür cihazları “Recovery Mode”dan çıkarmayı denemekten kaçındığı için, kullanıcılar iTunes üzerinden “Cihazı Yeniden Başlat” veya “Cihazı Sıfırla” seçeneklerini kullanamazlar. Çözüm olarak, cihazın eski bir iTunes sürümünde “Cihazı Ekle” komutu ile kütüphaneye eklenmesi gerekir; daha sonra “Cihazı Yeniden Başlat” seçeneği aktif hale gelir.

Diğer bir sık karşılaşılan sorun “Sistem Geliştirme Hataları”dır. Bu hata, iOS güncellemesi sırasında dosya bütünlüğü bozulması sonucu ortaya çıkar. Recovery Mode’da “Yeniden Yükle” seçeneği yerine “Güvenli Modda Yükle” seçeneği kullanıldığında, cihaz yalnızca temel iOS bileşenlerini yükler ve “Güncelleme Tamamlandı” mesajı yerine “Güvenli Mod” ekranı kalıcı olarak görünür. Bu durumda, bilgisayarda iOS Installer’ı tam sürümde indirip “Cihazı Yeniden Yükle” seçeneği ile tam güncelleme yapılmalıdır.

Son olarak, “USB Sabitleme” sorunu da sık görülür. Cihaz, Recovery Mode’a girdiğinde bilgisayar tarafından “USB Sabitleme” hatası veriyorsa, bu genellikle bilgisayarın USB portunun yetersiz güç sağlamasından kaynaklanır. USB 3.0 portlarının kullanılması, harici güç adaptörü eklenmesi veya farklı bir USB kablo denemek, bu sorunu ortadan kaldırır.

Bu hataların her biri, kullanıcıların Recovery Mode’dan çıkış sürecini uzatır ve veri kaybı riski oluşturur. Bu yüzden, cihazınızın güncel bir yedeği olduğundan ve bilgisayarınızın iTunes veya Finder’ın en son sürümünü kullandığından emin olmanız kritik öneme sahiptir.

Uzman Önerileri ve İpuçları​

1. Yedeklemeyi Unutmayın – Recovery Mode’da işlem yapmadan önce iCloud veya bilgisayar üzerinden tam yedekleme alın; bu, veri kaybı riskini minimize eder.
2. Kabloları Kontrol Edin – Yüksek kaliteli, Apple sertifikalı USB kablo kullanın; düşük kalitede kablolar sinyal kaybına yol açabilir.
3. Güç Kaynağına Bağlanın – Cihazı Recovery Mode’da bırakırken, şarj adaptörünü takın; düşük pil seviyesi yeniden başlatma hatalarına neden olabilir.
4. iTunes/Finder’ı Güncelleyin – Bilgisayarınızda en son sürüm çalışıyor olmalı; eski sürümler yeni cihazları tanıyamayabilir.
5. Farklı USB Portu Deneyin – Özellikle USB 3.0 portları, veri transferinde daha stabil bağlantı sunar.
6. Klavye Kısayolunu Kullanmayın – Manuel düğme kombinasyonları, cihazın doğru modda başlatılmasını garanti eder; klavye kısayolları bazen hatalı çalışabilir.
7. Sistem Güncellemelerini İzleyin – Apple, iOS sürüm güncellemelerinde Recovery Mode davranışını değiştirir; her yeni sürüm için resmi notları okuyun.
8. Apple Destek ile İletişime Geçin – Cihazınız hala Recovery Mode’da takılıyorsa, Apple’ın teknik destek ekibinden yardım alın; cihazın donanımsal bir sorunu olabilir.
9. iPhone’unuzun Modelini Doğru Kullan – Düğme kombinasyonları cihaz modeline göre değişir; yanlış kombinasyon hatalı mod geçişine sebep olur.
10. Sık Sık Yeniden Başlatın – Recovery Mode’da takılı kalırsa, cihazı kapatıp birkaç saniye bekledikten sonra yeniden başlatmak çoğu zaman sorunu çözer.

Sıkça Sorulan Sorular​

Recovery Mode’da mı kaldım, ne yapmalıyım?​

Cihazınızın ekranında “iTunes ile eşleştir” mesajı görünüyorsa, bilgisayarınıza bağlayın ve “Cihazı Yeniden Başlat” seçeneğini seçin. Eğer bu seçenek görünmüyorsa, “Cihazı Sıfırla” seçeneğini deneyin; ancak bu veri silineceğini unutmayın.

Recovery Mode’dan çıkarken veri kaybı yaşar mıyım?​

Eğer “Cihazı Sıfırla” seçeneğini seçerseniz, tüm veriler silinir. “Cihazı Yeniden Başlat” seçeneği ise genellikle veri kaybına yol açmaz; fakat cihazın işletim sistemi düzgün yüklenmezse, verileriniz zarar görebilir.

iTunes ile “Cihaz Tanınmıyor” hatası alıyorum, nasıl çözebilirim?​

USB kablosunu değiştirin, farklı bir USB portu kullanın ve iTunes’un en son sürümünü yükleyin. Ayrıca, bilgisayarınızda Apple Mobile Device Support bileşeninin kurulu olduğundan emin olun.

Recovery Mode’a girdim ama iOS güncellemesi çalışmıyor, ne yapmalıyım?​

Bilgisayarınızdan iOS’un tam sürümünü indirip “Cihazı Yeniden Yükle” seçeneğini seçin. Şayet hala hata alıyorsanız, Apple Store veya yetkili servise başvurun.

Cihazım Recovery Mode’da kalıyor, jailbreak yaptım mı?​

Jailbreak işlemi, cihazı Recovery Mode’da bırakabilir. Jailbreak’i iptal etmek için Apple’ın resmi “iOS Güncelleme” aracını kullanın; eğer bu işe yaramazsa, cihazı tamamen sıfırlamak gerekebilir.

Sonuç​

Recovery Mode, iOS cihazlar için kritik bir kurtarma aracıdır. Doğru düğme kombinasyonları, güncel yazılımlar ve düzgün yedekleme ile cihazınızı sorunsuz bir şekilde bu moddan çıkarabilirsiniz. Sık karşılaşılan hatalar, genellikle bağlantı sorunlarından veya eski iTunes sürümlerinden kaynaklanır; bu nedenle, bilgisayarınızın ve iOS sürümünüzün güncel tutulması şarttır. Uzman önerileri, kullanıcıların Recovery Mode’da karşılaşılan zorlukları minimize etmelerine yardımcı olurken, aynı zamanda veri güvenliğini sağlamada rehberlik eder. Bir adım geri atmak yerine, önceden planlanmış bir yedekleme stratejisiyle ve Apple’ın resmi yönergelerine uyarak, cihazınızı hızla ve güvenli bir şekilde normal işleyişine döndürebilirsiniz.

Geri