Yazılım Sürümü Geri Alınabilir mi?

Telefon arızaları, çözüm rehberleri, teknik destek ve güncel bilgiler. Sorununuzu paylaşın, uzman topluluktan adım adım çözüm alın.

AmberCrescendo

Kayıtlı Kullanıcı
Puan 0
Çözümler 0
AmberCrescendo
Yazılım dünyasında "keşke bu güncellemeyi yapmasaydım" cümlesi, neredeyse her profesyonelin hayatında en az bir kez kurduğu bir cümledir. Sabah her zamanki gibi bilgisayarınızı açtığınızda ya da sunucunuzda bir dağıtım başlattığınızda ekranınıza yeni bir güncelleme bildirimi düşer; birkaç dakika içinde her şey tamamlanır. Fakat ardından performans düşüşleri, uyumsuzluk hataları ve hatta tamamen çöken bir uygulama ile karşılaşırsınız. İşte tam bu anda aklınıza gelen soru şudur: Yazılım sürümü geri alınabilir mi? Bu sorunun yanıtı, hangi katmanda yazılım kullandığınıza, hangi sürüm kontrol sistemini tercih ettiğinize ve ne kadar hızlı aksiyon aldığınıza göre radikal biçimde değişir.

Güncel yazılım geliştirme ve dağıtım pratiklerinde "rollback" olarak bilinen sürüm geri alma işlemi, artık sadece bir lüks değil, BT altyapısının olmazsa olmaz bir güvenlik mekanizmasıdır. Günümüzde büyük teknoloji şirketleri, bir güncelleme yayınladıklarında ilk olarak geri alma planını hazırlarlar; yani başarısız bir dağıtım senaryosu için ceplerinde mutlaka bir "acil durum senaryosu" tutarlar. Bunun nedeni çok basittir: Yapılan araştırmalara göre, yazılım hatalarının yaklaşık %40'ı yeni sürümlerin üretim ortamına alınmasından sonra tespit edilmektedir ve bu hataların maliyeti dakikalar içinde milyonlarca doları bulabilmektedir. Bu gerilimli denklem, rollback işlemini standart bir prosedür değil, stratejik bir acil durum kabiliyeti hâline getirmiştir.

Rollback'in teknik olarak mümkün olup olmadığı sorusuna gelecek olursak: Evet, mümkündür; fakat her yazılım türü aynı kolaylıkta geri alınamaz. Bir web uygulamasını eski sürümüne döndürmek ile bir mobil uygulamanın sürümünü düşürmek arasında dağlar kadar fark vardır. Mobil uygulama mağazaları kullanıcıların eski sürüme dönmesine izin vermezken, bulut tabanlı bir SaaS uygulamasında tek komutla önceki dağıtıma geçiş yapabilirsiniz. Bu farklılıklar, kullanıcıların kafasını karıştıran en büyük etkenlerden birini oluşturuyor. Peki bu işlemin altında yatan mekanizmalar nelerdir ve günümüzde hangi stratejiler uygulanmaktadır? İşte bu soruların cevaplarını, adım adım ve derinlemesine inceleyelim.

Temel Kavramlar ve Tanım​

Yazılım sürümü geri alma, bir yazılım uygulamasının ya da sistemin, mevcut çalışan sürümünden bir önceki kararlı sürümüne ya da belirlenmiş herhangi bir arşivlenmiş sürümüne döndürülmesi işlemidir. Teknik literatürde bu işlem İngilizce karşılığıyla "rollback" olarak geçer. Rollback, temel olarak üç farklı seviyede gerçekleştirilir: Uygulama seviyesinde rollback, veritabanı seviyesinde rollback ve altyapı seviyesinde rollback. Uygulama seviyesinde rollback, yayınlanan yazılım kodunun bir önceki etiketlenmiş sürümüne dönülmesidir. Veritabanı seviyesinde rollback ise şema değişikliklerinin geri alınması ve verinin önceki durumuna döndürülmesidir ki bu işlem genellikle en riskli ve en dikkat gerektiren süreçtir. Altyapı seviyesinde rollback ise sanal makinelerin, container'ların veya sunucu konfigürasyonlarının anlık görüntüsüne geri dönülmesidir.

Bu işlem neden bu kadar kritik bir öneme sahiptir? Çünkü modern yazılım geliştirme hızı, hata toleransının sınırını zorlamaktadır. Sürekli entegrasyon (CI) ve sürekli dağıtım (CD) araçlarının yaygınlaşmasıyla birlikte, bir uygulamanın üretim ortamına alınma sıklığı inanılmaz bir hız kazanmıştır. Netflix, günde binlerce dağıtım gerçekleştirirken, Amazon ise saniyede ortalama birkaç deploy işlemi yapmaktadır. Bu ortamda hiçbir ekip, her güncellemenin kusursuz olduğunu garanti edemez. Dolayısıyla sürüm geri alma, hatalı bir sürümün etkisini en aza indirgemek ve kullanıcı deneyimini anında koruma altına almak adına kritik bir sigorta görevi görür.

Somut bir örnek vermek gerekirse: bir e-ticaret sitesi düşünün. Yeni bir ödeme arayüzü yayınlandığında, bu güncellemenin site performansını düşürdüğünü ve kullanıcıların %20'sinin ödeme yapamadığını varsayalım. Bu durumda, her dakika işletme için gelir kaybı anlamına gelir. Rollback sayesinde site yöneticisi, bir komut çalıştırarak önceki arayüzü tekrar aktif hale getirir. Tüm bu süreç birkaç dakika sürer ve işletme rekor sürede kesintisiz hizmet vermeye devam eder. İşte bu yüzden "yazılım sürümü geri alınabilir mi?" sorusunun en doğru cevabı şudur: Doğru planlama ve araçlarla yazılım sürümü her zaman geri alınabilir; ancak plansız bir altyapıda bu işlem kâbusa dönüşebilir.

Rollback Stratejileri

Sürüm geri alma işlemi tek bir yöntemle sınırlı değildir; farklı senaryolar ve altyapılar için farklı stratejiler geliştirilmiştir. En temel ve en yaygın kullanılan strateji "yeniden dağıtım" (redeploy) yöntemidir. Bu yöntemde, önceki sürümün paketlenmiş hali saklanır ve hata tespit edildiğinde bu paket tekrar dağıtım ortamına yüklenir. Örneğin Docker gibi container teknolojileri kullanan sistemlerde, eski imaj etiketine geri dönmek tek komutla mümkündür. Bu yöntemin en büyük avantajı basit ve hızlı olmasıdır; ancak dikkat edilmesi gereken nokta, veritabanı şemasının da uyumlu bir şekilde geri alınması gerektiğidir. Aksi takdirde uygulama eski sürüme dönerken yeni veri formatına uyum sağlayamayabilir.

Bir diğer strateji ise "ileri taşıma" (forward rollback) olarak bilinir. Bu yöntemde, hatalı sürüm hiç geri alınmaz; bunun yerine hatayı düzelten yeni bir sürüm dizayn edilir. Bu, özellikle veritabanı geri alma işleminin çok maliyetli olduğu durumlarda tercih edilir. Örneğin, bir bankacılık uygulamasında müşteri hesap verileri üzerinde bir değişiklik yapıldıysa ve bu değişiklik geri döndürülemez bir hale geldiyse, rollback yerine hotfix yayınlamak daha güvenlidir. Uzmanlar, her iki stratejinin de bir arada kullanılmasını önerir: Kritik olmayan uygulamalar için yeniden dağıtım, kritik ve veri yoğun sistemler için ise ileri taşıma.

Üçüncü bir strateji olarak "zaman damgalı geri dönüş" (point-in-time recovery) yöntemi bulunur. Bu yöntem özellikle veritabanı sistemlerinde kullanılır; sistemin belirli bir anlık görüntüsü alınır ve herhangi bir sürümde sorun çıktığında bu anlık görüntü geri yüklenir. Bulut sağlayıcıların sunduğu yedekleme hizmetleri sayesinde bu işlem dakikalar içinde tamamlanabilir. Ancak bu yöntemin dezavantajı, geri dönülen zaman diliminden sonra yapılan tüm işlemlerin kaybolmasıdır. bu yüzden uzmanlar, sık aralıklarla yedek alma ve bu yedekleri farklı coğrafi bölgelerde saklama konusunda ısrarcıdır.

Son olarak "canary release" ve "blue-green deployment" gibi modern dağıtım stratejileri, rollback ihtiyacını baştan minimize eder. Blue-green yaklaşımında iki özdeş ortam bulunur: yeşil ortam mevcut sürümü çalıştırırken, mavi ortam yeni sürümü test eder. Yeni sürüm sorunsuz çalıştığında trafik mavi ortama yönlendirilir; sorun olursa trafik anında yeşil ortama geri çekilir. Bu yöntem sayesinde kullanıcılar kesinti yaşamaz ve geri dönüş saniyeler içinde tamamlanır. Canary release ise yeni sürümü önce kullanıcıların küçük bir yüzdesine sunar, sorun yoksa kademeli olarak tüm kullanıcılara yayar. Her iki yöntem de kurumsal dünyada giderek standart hale gelmiştir ve yazılım sürüm geri alma sürecini büyük ölçüde kolaylaştırmıştır.

Git ve Sürüm Kontrol Sistemleri ile Geri Alma​

Modern yazılım geliştirme sürecinin kalbinde sürüm kontrol sistemleri yer alır ve bu sistemler, kaynak kod seviyesinde geri almayı inanılmaz derecede basitleştirir. Git, dünya üzerinde en yaygın kullanılan dağıtık sürüm kontrol sistemidir ve temelinde her commit bir "anlık görüntü" olarak kabul edilir. Geliştiriciler, `git revert` komutu ile belirli bir commit'in yaptığı değişiklikleri geri alabilir veya `git reset` komutu ile çalışma dizinini daha eski bir commit'e döndürebilir. Ancak bu iki komut arasında önemli farklar vardır: `git revert` yeni bir commit oluşturarak geçmişi değiştirmezken, `git reset` geçmişi yeniden yazar ve ekip çalışmasında tehlikeli olabilir. Bu yüzden takımlar genellikle `git revert` kullanmayı tercih eder.

Sürüm kontrolünde geri alma işlemi, sadece kod dosyalarını değil, aynı zamanda yapılandırma dosyalarını ve bağımlılık kütüphanelerini de kapsar. Örneğin, bir Python projesinde `requirements.txt` dosyasındaki bir paketin sürümü yükseltildi ve bu yükseltme uygulamanın çalışmasını bozdu. Git sayesinde bu dosyanın eski hâline dönmek oldukça basittir. Bununla birlikte, bağımlılık yönetim araçları olan npm, Maven veya pip, sürüm geri alma sürecinde otomatik olarak paket sürümlerini de geri çekebilir. Bu sayede "bağımlılık cehennemi" olarak bilinen sorunun önüne geçilir.

Git tabanlı geri alma işlemlerinde dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli konu, alt modüller ve alt ağaçlardır. Büyük monorepo projelerinde bir alt modülde yapılan değişiklik, diğer modüllerle çakışabilir. Bu tür durumlarda yalnızca ana dalı geri almak yeterli olmayabilir; ilgili alt modüllerin de uyumlu bir sürüme döndürülmesi gerekir. Google ve Meta gibi dev teknoloji şirketleri, bu karmaşık yapıyı yönetmek için özel araçlar geliştirmiştir ve sürüm geri alma süreçlerini tamamen otomatikleştirmiştir. Neyse ki günümüzde GitHub, GitLab ve Bitbucket gibi platformlar, bu süreçleri kullanıcı dostu arayüzlerle sunmaktadır.

Sürüm kontrol sistemlerinin en büyük avantajı, geri almanın maliyetini neredeyse sıfıra indirmesidir. Kod seviyesinde bir hata, üretim ortamına ulaşmadan önce tespit edildiğinde, geliştirici tek komutla önceki kararlı duruma dönebilir. Ancak unutulmamalıdır ki sürüm kontrolü yalnızca kaynak kodu yönetir; derlenmiş ikili dosyalar, veritabanı şeması ve ortam değişkenleri bu kapsamın dışındadır. Bu yüzden Git tabanlı geri alma, her zaman diğer rollback stratejileriyle birlikte kullanılmalıdır.

Veritabanı Rollback İşlemleri​

Yazılım sürüm geri alma denince işin en zorlu kısmı veritabanıdır. Uygulama kodunu eski sürüme döndürmek ne kadar kolaysa, veritabanını geri almak o kadar karmaşıktır; çünkü veritabanı sürekli değişen canlı bir yapıdır. Bir uygulama güncellemesi sırasında veritabanı şemasına yeni sütunlar eklenebilir, mevcut tablolar değiştirilebilir veya veri tipleri dönüştürülebilir. Bu değişikliklerin geri alınması, üzerinde çalışan iş mantığı verilerinin kaybolmasına yol açabilir. Bu nedenle birçok geliştirici, veritabanı rollback işlemini "geri dönüşü olmayan nokta" olarak nitelendirir.

Veritabanı rollback için en yaygın araçlardan biri "migration" (göç) dosyalarıdır. Ruby on Rails'in ActiveRecord, Django'nun ORM'i ve Node.js tarafında Knex gibi araçlar, şema değişikliklerini küçük ve takip edilebilir parçalara böler. Her migration dosyası, ileri ve geri yönlü komutlar içerir; böylece bir hata durumunda `rollback` komutu ile bir önceki şema durumuna dönülebilir. Ancak pratikte migration'ların geri alınması her zaman sorunsuz çalışmaz. Özellikle bir sütun silindiyse ve o sütundaki veri başka bir tabloya taşındıysa, geri alma sırasında veri kayıpları kaçınılmaz olabilir. Bu yüzden veritabanı göçleri sırasında asla veri kaybına izin vermeyen, "ileriye dönük düzeltme" yaklaşımı daha güvenli kabul edilir.

Bir diğer kritik konu, veritabanı işlemlerinin (transaction) yönetimidir. ACID özelliklerine sahip bir veritabanında, bir işlem yarıda kalırsa veya hata verirse otomatik olarak geri alınır. Ancak uygulama seviyesinde yapılan bir hata, veritabanına birden fazla işlem olarak yansıdıysa, işlemlerin tamamını geri almak mümkün olmayabilir. Bu durumlarda devreye "data masking" ve "yedekleme stratejileri" girer. Uzmanlar, kritik veritabanları için en az 15 dakikada bir artırımsal yedekleme yapılmasını önerir. Böylece bir güncelleme hatası durumunda, veritabanı hatalı güncellemeden hemen önceki zaman noktasına geri yüklenebilir.

Bulut tabanlı veritabanı hizmetleri, rollback sürecini ciddi anlamda kolaylaştırmıştır. Amazon RDS, Google Cloud SQL ve Azure SQL Database gibi hizmetler, "point-in-time recovery" (belirli bir ana geri dönüş) özelliğini otomatik olarak sunar. Bu özellik sayesinde veritabanı, saniye hassasiyetinde geçmiş bir ana döndürülebilir. Örneğin, bir güncelleme sırasında birkaç yanlış veri kaydı oluştuysa, veritabanını bu kayıtların oluşmasından önceki ana geri almak neredeyse sıfır riskle mümkündür. Yine de uzmanlar, bu geri dönüşlerin uygulama kodundaki rollback ile senkronize edilmesi gerektiğini vurgular. Aksi takdirde eski kod ve yeni veri şeması arasındaki uyumsuzluklar kaçınılmaz olur; uygulama açılır ama alan adları çözümlenemez, veri eklenemez veya okuma hataları baş gösterir. Bu yüzden veritabanı rollback işlemini planlarken yalnızca şemayı değil, uygulama sürümüyle birlikte test edilmiş uyumlu bir sürümü geri yüklemek gerekir. Birçok olgun kurum, veritabanı ve uygulama geri alma işlemlerini tek bir komutla tetikleyen orkestrasyon araçları kullanır; böylece insan hatası devreden çıkar ve sistem tutarlı bir duruma döner.

Mobil Uygulama ve Masaüstü Yazılımlarında Sürüm Geri Alma​

Mobil uygulama ekosisteminde sürüm geri alma, web ve sunucu tarafı uygulamalarından çok daha farklı ve kısıtlıdır. Google Play Store ve Apple App Store, kullanıcıların bir uygulamayı eski sürümüne düşürmesine kesinlikle izin vermez. Bir kullanıcı güncelleme yaptıysa ve yeni sürümde sorunla karşılaştıysa, uygulamayı kaldırıp daha önce yedeklemediği sürece eski sürüme dönmesi teknik olarak imkânsızdır. Bu yüzden mobil geliştiriciler, değişiklikleri kademeli olarak devreye almak için "özellik bayrakları" (feature flag) kullanır. Yeni sürüm yayınlanmadan önce özellikler arka planda hazırlanır; sorun çıkarsa bayrak kapatılarak özellik anında devre dışı bırakılır ve kullanıcılar eski davranışı görmeye devam eder. Örneğin Instagram, bir arayüz yeniliğini test ederken kullanıcılarının yalnızca %5'ine gösterir; hata raporları gelirse özelliği tamamen kaldırır.

Masaüstü yazılımlarında ise durum biraz daha esnektir. Windows işletim sisteminde "Sistem Geri Yükleme" özelliği, kritik sistem dosyalarını ve kayıt defterini geçmiş bir tarihe döndürmeyi sağlar. Ancak bu özellik kullanıcı dosyalarını korurken, program sürümlerini geri almaz. Bir uygulamanın sürümünü başarılı bir şekilde düşürmek için genellikle üreticilerin sağladığı "önceki sürüme dön" seçeneği ya da üçüncü parti paket yöneticileri kullanılır. Örneğin, macOS'ta Time Machine yedeklerinden uygulamanın eski sürümünü bulup geri getirebilirsiniz. Yine de bu tür işlemler, kullanıcı verilerinin kaybolmaması için ciddi bir dikkat gerektirir.

Bu noktada atlanmaması gereken bir diğer husus, platform bağımlı otomatik güncelleme mekanizmalarıdır. Chrome, Firefox ve büyük üretkenlik uygulamaları güncellemeleri otomatik indirip yükler; kullanıcı sürüm seçme şansına sahip değildir. Eğer bir güncelleme beklenmedik bir hataya neden olursa, şirketler genellikle "acil düzeltme sürümü" yayınlayarak sorunu giderir. Aradaki zaman diliminde kullanıcıların yapabileceği tek şey, uygulamayı tamamen kaldırıp kurulum dosyasını internet arşivlerinden bulmak olur; bu da hem güvenlik riski taşır hem de desteklenmeyen bir davranıştır. Dolayısıyla mobil ve masaüstü platformlarda "sürüm geri alma" seçeneği ancak üreticinin inisiyatifiyle ve güncelleme politikaları çerçevesinde anlam kazanır.

Bulut Tabanlı Altyapılarda Otomatik Rollback​

Bulut bilişim ve mikroservis mimarilerinin yaygınlaşmasıyla rollback işlemleri artık manuel müdahalelerden çok daha fazla otomatikleştirilmiştir. Kubernetes, Docker Swarm ve benzeri container orkestrasyon platformları, bir pod'un veya servisin sağlık kontrolünden geçemediği anda otomatik olarak önceki sürüm imajına dönmeyi sağlar. Örneğin Kubernetes'te `RollingUpdate` stratejisi kullanıldığında, yeni sürüm yavaşça devreye alınırken eski replikalar da hazır bekletilir. Yeni pod'lar hazırlık kontrolünden geçemezse, Kubernetes bunları otomatik olarak geri çeker ve eski sürümün çalışmasına devam eder. Bu sayede geliştirici ekiplerinin gece yarısı uyanıp müdahale etmesine gerek kalmaz.

CI/CD süreçlerinde de otomatik geri alma mantığı giderek standart bir adım hâline gelmiştir. GitLab CI ve Jenkins gibi araçlarda, dağıtım sonrası yazılan "canary testleri" başarısız olursa pipeline otomatik olarak bir önceki artefaktı yeniden dağıtabilir. Örneğin, bir e-ticaret platformunun yeni sürümünde sipariş oluşturma API'sinin yanıt süresi 3 saniyenin üzerine çıktıysa, izleme sistemi bunu algılar ve mevcut dağıtımı iptal ederek eski sürüme geçişi tetikler. Bu otomasyon, insan algısından çok daha hızlı çalışır ve çoğu zaman kullanıcılar olayın farkına bile varmaz.

Otomatik rollback sistemlerinin kurulmasında dikkat edilmesi gereken bir nokta, "hata eşiği" tanımlarıdır. Hangi metriklerle ve hangi oranlarda geri alma kararı verileceği önceden net bir şekilde belirlenmelidir. Aksi takdirde sistem, geçici bir ağ yavaşlamasını büyük bir hata olarak algılayıp gereksiz geri alma işlemi başlatabilir. Bu da dağıtım süresini uzatır ve ekipte gereksiz paniğe yol açar. Uzmanlar, geri alma tetikleyicisi olarak kullanılacak metriklerin (hata oranı, yanıt süresi, CPU kullanımı vb.) birim bazlı değil, zaman dilimlerine göre ortalamalarla değerlendirilmesini önerir.

Bulut sağlayıcıların sunduğu hizmetler de bu süreci desteklemektedir. AWS CodeDeploy, Azure DevOps ve Google Cloud Deploy, dağıtım gruplarına ayrılmış ortamlar için entegre geri alma özellikleri sunar. Örneğin, yeni bir sürüm yüklenen bir lambda fonksiyonunda hata oranı arttığında AWS, "önceki sürüme geri dön" politikasını otomatik işletebilir. Bu araçlar sayesinde kurumlar hem maliyet hem de itibar açısından oluşabilecek büyük kayıpların önüne geçer. Unutulmamalıdır ki otomatik rollback, sadece bir yazılım özelliği değil, aynı zamanda organizasyonel bir olgunluk ve süreç disiplini gerektirir.

Sürüm Geri Alma Sürecinde Sık Yapılan Hatalar​

Rollback işlemi kendi başına bir çözüm gibi düşünülmemelidir; kötü yönetilen bir geri alma süreci, mevcut sorunu daha da büyütebilir. Bunların başında, güncelleme öncesinde yedek alınmaması gelir. Pek çok ekip, güvenli dağıtım süreçlerine ne kadar güvense de, dağıtımdan önce veritabanı yedeği ve dosya sistemi yedeği almayı ihmal eder. Geri alma ihtiyacı doğduğunda ise geri alacakları bir kaynak bulamazlar ve bu durumda rollback işlemi anlamsızlaşır. Bir diğer hata, yalnızca uygulama kodunu geri alıp veritabanı şemasını aynı bırakmaktır; bu, uygulamanın açılmasını engelleyen veya hatalı veri üreten bir uyumsuzluk yaratır.

Manuel rollback prosedürlerine güvenmek de oldukça risklidir. Olay anında ekip panik hâlinde olduğundan, doğru komutların hatasız yazılması ve çalıştırılması zorlaşır. Bu yüzden her güncelleme için adım adım test edilmiş, otomasyona bağlanmış bir geri alma prosedürü bulunmalıdır. Ayrıca, geri alma sürecinin kendisinin de test edilmesi gerekir; bir güncelleme sonrası rollback planını hiç denememiş ekipler, gerçek bir acil durumda zaman kaybı yaşar. Sık yapılan bir başka hata, sürüm kontrol sisteminde eski sürüm etiketlerinin silinmesidir. Eğer Git'te veya container registry'de eski sürüm etiketleri tutulmuyorsa, geri dönmek isteyeceğiniz artefaktın kendisi artık mevcut olmayabilir.

İzleme ve gözlem eksikliği de önemli bir hatadır. Dağıtımın ardından yeni sürümün davranışını ölçümleyecek alarm ve metrikler yoksa, hata genellikle dakikalar sonra kullanıcı şikayetleriyle öğrenilir ve bu gecikme rollback'in maliyetini katlanarak artırır. Son olarak, kullanıcılarla iletişim ihmal edilir. Bazı şirketler güncelleme sonrası ortaya çıkan sorunlarda kullanıcıları bilgilendirmek yerine fark etmez miyiz diye bekler; bu, güven kaybına ve sosyal medyada itibar krizine sebep olur. Her bir başarısız dağıtım sonrası şeffaf bir iletişim politikası izlenmeli ve geri alma süreci kullanıcıya açıkça duyurulmalıdır.

Uzman Önerileri ve İpuçları​

1. Her dağıtım öncesinde otomatik yedekleme tetikleyicisi kurun. Yalnızca kod değil; veritabanı, yapılandırma dosyaları ve ortam değişkenleri de yedeklenmelidir. Yedeklerin farklı bir coğrafi bölgede saklanması, veri merkezi düzeyinde bir sorun yaşandığında bile geri dönüş imkânı sunar.

2. Sürüm numaralandırmasını ve etiketlerini titizlikle yönetin. Semantic Versioning (SemVer) kuralına uygun olarak her sürüme benzersiz bir numara ve Git'te kalıcı bir etiket atayın. Böylece rollback yapılacak hedef her zaman net olarak tanımlanır.

3. Geri alma prosedürlerinizi düzenli olarak test edin. Sadece normal dağıtım sürecinin değil, başarısız dağıtım senaryolarının da tatbikatını yapın. Bir "oyun günü" kültürü oluşturarak ekibinizin bu konudaki refleksini geliştirin.

4. Feature flag kullanımını yaygınlaştırın. Yeni özellikleri arka planda sunmak, kod dağıtımı ile özellik aktivasyonunu birbirinden ayırır. Hata anında bir özelliği kapatmak, tüm sürümü geri almaktan çok daha hızlı ve az risklidir.

5. Veritabanı migration'larını her zaman geri alınabilir şekilde tasarlayın. Mümkün olduğunca veri kaybına yol açmayan, "expand and contract" tekniğini kullanarak önce şemayı açın, sonra kod değişikliğini yapın, ardından eski alanları kaldırın. Böylece geri alamama sorunu yaşamazsınız.

6. İzleme ve alarm sistemlerini dağıtım hattının bir parçası hâline getirin. Yeni sürüm devreye girdikten hemen sonra hata oranı, gecikme süresi ve sistem kaynakları gibi metrikleri anlık takip edin. Eşik aşıldığında otomatik geri alma tetiklemek için kurallar tanımlayın.

7. Blue-green deployment veya canary release gibi gelişmiş dağıtım stratejilerini tercih edin. Bu stratejiler, tam teşekküllü bir rollback yerine trafik yönlendirmeyle eski sürüme geçişi sağlar ve kullanıcı deneyiminde hiçbir kesinti yaşanmaz.

8. Rollback işlemini insan onayına bağlamadan tamamen otomatikleştirin. Ekip üyelerinin gece geç saatte tek komutu yanlış yazma riskini ortadan kaldırmak için süreçleri pipeline'a gömün. Ancak otomasyon tetikleyicilerinin varsayılan davranışlarını mutlaka belgeleyin.

9. Uygulama ve veritabanı geri alma işlemlerini senkronize edin. Rollback paketinin içine hem önceki uygulama artefaktını hem de uyumlu veritabanı migration dosyasını ekleyin. Bu sayede tek bir komutla tutarlı bir duruma geri dönülür.

10. Kullanıcı iletişim planınızı hazır bulundurun. Dağıtım sonrası herhangi bir geri alma gerçekleştiğinde, uygulamanın durumu ve beklenen etki hakkında kullanıcıları bilgilendirin. Şeffaflık, güvenin ve marka değerinin korunmasında her zaman kazançtır.

Sıkça Sorulan Sorular​

Yazılım sürümü her zaman geri alınabilir mi?​

Teknik olarak, uygun yedekleme ve sürüm kontrolü yapılmış tüm yazılımlar geri alınabilir. Ancak mobil uygulamalarda kullanıcıların eski sürüme dönmesi mağaza politikaları gereği engellenir; bu durumda geri alma özelliği geliştirici tarafında "hotfix" yayınlamakla sınırlı kalır. Sistem altyapısında ve web uygulamalarında ise iyi yapılandırılmış otomasyonlarla her zaman geri dönüş mümkündür.

Rollback ile downgrade arasındaki fark nedir?​

Rollback, genellikle bir dağıtımın başarısız olması durumunda son bilinen iyi çalışan sürüme dönmek anlamına gelirken; downgrade, bir yazılımın bilinçli olarak daha eski bir sürümüne geçişi ifade eder. Her iki işlem de teknik olarak benzer mekanizmalar kullanır; fakat rollback operasyonel bir acil durum prosedürü, downgrade ise genellikle tercih veya uyumluluk amaçlı yapılan bir geçiştir.

Veritabanı geri alındığında veriler kaybolur mu?​

Eğer veritabanını belirli bir zaman noktasına geri alırsanız, o zaman noktasından sonra eklenen veya değiştirilen tüm veriler kaybolur. Bu yüzden veritabanı rollback işlemleri öncesinde mutlaka veri yedeklerinin alınması ve kayıp toleransının netleştirilmesi gerekir. Kısmi geri alma işlemlerinde ise yalnızca belirli migration dosyaları geri alınarak veri kaybı en aza indirilebilir.

Mobil uygulamada eski sürüme nasıl dönülür?​

Kullanıcı tarafında mağaza politikaları nedeniyle eski sürüme dönmek mümkün değildir; ancak geliştiriciler, yeni sürümdeki hatalı bir özelliği uzaktan kapatarak kullanıcıların eski davranışı görmesini sağlayabilir. Android kullanıcıları depolanmış APK dosyalarını manuel olarak yükleyebilir, iOS kullanıcıları ise TestFlight veya kurumsal dağıtım dışında bu şansı bulamaz.

Otomatik rollback ne kadar hızlı gerçekleşir?​

Bulut tabanlı modern altyapılarda, sağlık kontrolünün başarısız olmasından sonraki 30 saniye ile 3 dakika arasında otomatik geri alma tamamlanır. Container orkestrasyon sistemlerinde bu süre saniyeler seviyesine inebilir; ancak veritabanı işlemlerinin geri alınması daha uzun sürebilir ve 5-10 dakikalık bir kesintiye neden olabilir.

Sürüm geri alma işlemi veri kaybına neden olur mu?​

Rollback sırasında yedekleme yapılmadıysa, uygulama güncellemesiyle birlikte oluşan yeni veriler ve veritabanı şeması değişiklikleri geri alınırken kaybolabilir. Bu yüzden kesinlikle transaction loglarının ve artırımsal yedeklerin tutulması önerilir. Doğru planlandığında, veri kaybı yaşanmadan veya çok sınırlı bir veri kaybıyla rollback tamamlanabilir.

Sonuç​

Yazılım sürümü geri alma, modern yazılım geliştirme ve operasyon süreçlerinin vazgeçilmez bir güvenlik mekanizmasıdır. "Sürüm geri alınabilir mi?" sorusunun cevabı artık "evet, ama doğru araçlarla ve doğru süreçlerle" şeklinde netleşmiştir. Günümüzde rollback, geçmişte olduğu gibi korkulan ve kaçınılan bir işlem değil; aksine yüksek hızda yazılım teslim eden ekiplerin en büyük yardımcısıdır. Hatalı bir sürümün etkisini dakikalar içinde sıfırlamak, hem kullanıcı deneyimini hem de kurum itibarını korur.

Ancak rollback sürecinin başarısı, yalnızca teknik araçlardan değil, organizasyonel disiplinden de geçer. Yedekleme alışkanlıkları, sürüm etiketlerinin düzeni, izleme sistemlerinin doğruluğu ve otomasyonun test edilmişliği, bu zincirin halkalarını oluşturur. Ekipler, her dağıtımda bir geri alma planı hazır bulundurmalı; bu planı düzenli olarak test etmeli ve tüm paydaşları sürece dâhil etmelidir. Unutmayın ki en iyi dağıtım, hiç geri alma gerektirmeyendir; ama en profesyonel ekip, geri alma gerektiğinde panik yapmayandır. Sürüm geri alma, bir başarısızlık göstergesi değil, olgun bir mühendislik kültürünün işaretidir.

Geri